INGREDIËNTEN

Focaccia

Voor 4 personen

– 250g Italiaanse bloem typo 0.0
– 1/2 zakje gedroogde gist, ca. 3,5g
– ca. 150ml Lauwwarm water
– Olijfolie Extra Vierge
– Rozemarijn
– (grof) Zeezout

Wijntip van Tinc.set
Celler Barbara Fores  – En Moviment 3 

En Moviment 3

Bereiding

Tijdens de zomer met een camper op foodtrip. Zoveel mogelijk proeven, zien en leren van o.a. de Italiaanse keuken. Tijdens deze heerlijke foodtrip gingen we langs de oom van Sebastiaan. Hij woont namelijk al jaren als een echte Italiaan, met zijn eigen supermarktje bovenop een berg in San Lorenzo della Costa, Liguria. Als je er ooit in de beurt bent, ga zeker even langs! We kregen Italiaanse bloem typo 0.0 mee om thuis de heerlijkste gerechten ermee te maken, zoals pasta en natuurlijk focaccia.

Het is heel belangrijk voor het maken van een goede focaccia om Italiaanse bloem typo 0.0 te gebruiken. Dit bloem is heel fijn gemalen en daardoor krijg je die echte authentieke Italiaanse smaak. Kneed het deeg voor de focaccia op het aanrechtblad, maar als je dat niet wil kan het ook in een kom.
Leg de bloem om te beginnen op je aanrechtblad en meng de gist door de bloem. Als dit gemengd is maak je met je handen een gat in het midden van de berg bloem, zodat er een kommetje ontstaat voor het water. Doe twee eetlepels olijfolie en een snufje zout in het gemaakte kommetje en meng dit al een klein beetje door de bloem. Voeg het water toe en meng de bloem voorzichtig vanaf de rand bij het water. Kijk met het mengen uit dat er geen gaten in de dam ontstaan. Het mengsel wordt steeds dikker, waarna je het uiteindelijk kan kneden tot een bal. Nu begint eigenlijk pas het echte werk. Brooddeeg moet je namelijk altijd heel lang en met liefde kneden. Wij doen dit altijd door wisselend het deeg weg te duwen met de palm van je hand en weer terug te vouwen. Herhaal deze beweging voor ongeveer 10 tot 15 minuten, tot het deeg mooi soepel is.

Als het deeg goed gekneed is, doe je het in een ”schone” kom. Dek de kom af met bijvoorbeeld een schone theedoek en laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plek. Na de eerste keer rijzen, kneed je het deeg nogmaals een keer kort door. Nu is het tijd om het deeg op een bakplaat te leggen. Rol het deeg uit op een met olijfolie ingevette bakplaat en duw het deeg met je vingers uit in de gewenste vorm. I.p.v. een bakplaat is het ook mogelijk om het deeg in een braadslede te doen. Laat het deeg afgedekt nogmaals voor 20 minuten rijzen op een warme plek.

Het is bijna tijd voor de focaccia om in de oven te gaan. Verwarm de oven voor op elektrisch 250ºC / hetelucht 225ºC. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en sprenkel ruim olijfolie over het hele deeg ca. 4 a 5 eetlepels. Rits de rozemarijn van het takje en verdeel dit over het daag. Bestrooi het deeg als laatste nog met grof zeezout en de focaccia kan de oven in. Bak de focaccia in ca. 10 minuten goudbruin. Enjoy!