INGREDIËNTEN

Hamburger

Voor 4 personen

– 600g Rundergehakt
– 1 Ei
– 2 a 3 Beschuitjes
– 1 eetlepel Sambal
– 6 takjes Platte peterselie

– 4 Italiaanse bollen
– 2 Rode uien
– 4 Augurken
– 4 plakken Cheddar kaas
– 8 plakken Bacon
– 2 eetlepels Rode wijnazijn
– 4 theelepels mosterd
– 1/4 krop IJsbergsla
– 2 volle eetlepels Mayonaise
– 1 volle eetlepel Ketchup
– 1 theelepel Tabasco
– 1 theelepel Worcestersaus
– optie: scheutje Brandy of Bourbon

 

Bereiding

Wat zal het leven toch moeten zonder deze sappige hamburger? De guilty pleasure van BROOS! Samen met vrienden een burger bouwen met speciaalbiertjes erbij, is voor ons de perfecte vrijdagavond. De combinaties zijn eindeloos, maar dit is het recept van onze favoriete ultimate hamburger!

Allereerst het vinden van de juiste hamburgerbroodjes. In de meeste supermarkten zijn weinig goede broodjes te vinden, die geschikte zijn om een lekkere burger te bouwen. Wij gebruiken meestal de Italiaanse bollen die je nog even moet afbakken in de oven. Deze zijn knapperig, lekker luchtig en de perfecte grootte.
Daarnaast maken wij de burgers altijd zelf. Dus geen kant en klare burgers uit de supermarkt, maar lekker zelf gehakt kneden tot een perfecte burger.

Verwarm de oven voor en bak de broodjes zoals de verpakking dit aangeeft.
Voor de burgers beginnen we met het gehakt in een kom met het eitje, 1 eetlepel sambal, de fijn gesneden platte peterselie en een beetje zout en peper. Meng alles door elkaar en voeg beschuit kruim toe tot het 1 geheel vormt. Verdeel het gehakt in vier gelijke delen, draai er met je handen balletjes van en druk de balletjes plat tot vier burgers. Leg de burgers even in de koelkast, totdat we deze gaan bakken.
Nu verder met eigenlijk het belangrijkste, de saus. Meng de mayonaise (kan je ook zelf maken) met de ketchup, tabasco en de worcestersaus. Je krijgt zo een soort cocktailsaus, optioneel kan de nog een beetje brandy of bourbon toevoegen. Was de ijsbergsla en snij deze in dunne reepjes. Doe de ijsbergsla in de kom, waar de saus in is gemaakt en meng alles goed door elkaar.
Snij voor de ingelegde rode uien, de uien in flinterdunne halve ringen. Doe dit samen met de rode wijnazijn en een snufje zout in een kom en laat dit lekker intrekken. Snijd de augurken in lange plakjes, het leukste is om een golvend mesje te gebruiken. Zet een pan op het vuur en bak de plakken bacon lekker crispy. Laat vervolgens uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier.

Nu is het tijd om de burgers te gaan bakken. Normaliter is het gebruik van een grillpan of de barbeque een top idee. Maar voor dit recept is een gewone koekenpan het makkelijkst. Doe een beetje olie in de pan en leg de burgers in de pand als deze goed heet is. Bak de burger voor ongeveer 1 a 2 minuten, afhankelijk van de dikte. Keer de burgers en smeer de gebakken kant in met wat mosterd. Keer de burgers na ongeveer 1 a 2 minuten opnieuw om en smeer ook op deze kant een beetje mosterd. Als je de burgers echt rood wenst te hebben kan je door, anders laat je de burgers nog even chillen in de pan. Als de burgers bijna klaar zijn leg je een plakje cheddar op de burgers en doe je een deksel op de pan. Na circa 30 sec. is de kaas heerlijk gesmolten en zijn de burgers klaar.

Alle onderdelen zijn nu klaar, dus we kunnen gaan bouwen! Doe wat van de sla, die met de saus is gemengd op de onderkant van het broodje. Leg hier de burger op, daar bovenop de crispy bacon en top af met de ingelegde rode ui en plakjes augurk. Doe de bovenkant van het broodje erop en het is tijd om aan te vallen. 

Die eerste hap…….yam yam yam, enjoy!