INGREDIËNTEN

Panzanella

Voor 4 personen

– Oud ‘wit’ brood (stokbrood / ciabatta)
– 4 a 6 Trostomaten
– 1 bos Basilicum
– 1 a 2 tenen Knoflook
– Olijfolie Extra Vierge
– Rode wijnazijn

Optioneel
– Kappertjes
– Olijven
– Ansjovis
– Gegrilde paprika

Wijntip van Tinc.set
L’Olivera Cooperativa – Tossudes

  Tossudes

Bereiding

Tip 1 – Gooi oud brood nooit weg, maar gebruik het!

Deze Italiaanse klassieker is onze favoriete salade voor tijdens de zomer. Heerlijke lange zomeravonden, serveren bij een barbecue of neem de Panzanella mee voor een picknick in het park. Het fijnste van deze salade is dat je er weinig voor nodig hebt en super makkelijk te maken is. Perfect om je oude brood op te maken en te combineren met groentes die je nog hebt liggen.

Het is het lekkerste om het oude brood eerst eventjes in de oven te doen. Zo breng je het weer een beetje tot leven. Zet je oven op de grillstand en leg het brood voor twee minuten onder de gril. Houd dit goed in de gaten, want voor je het weet is het brood aangebrand en zwart.

Na het roosteren van het brood is het tijd om het brood lekker te laten zwemmen in olijfolie. Scheur het brood in grove stukken en leg in de schaal waar je de salade in gaat serveren. Giet hier heel ruim olijfolie overheen (circa 6 eetlepels).

Snijd de knoflook fijn en doe dit bij het brood. Snij ook de tomaten in stukjes. Deze mogen best grof blijven, houd de grootte van het brood aan om alles in gelijke stukken te hebben. Vervolgens doe je de basilicum erbij. Scheur deze met je handen in stukjes en strooi over de salade. Als laatste voeg je nog een beetje rode wijnazijn toe (circa 1 eetlepel) en dan mengen maar. 

Optioneel kan je nog kappertjes, olijven, ansjovis en gegrilde paprika’s eraan toevoegen.

Breng op smaak met peper en zout en je bent klaar! Let wel op de hoeveelheid zout als je ansjovis hebt toegevoegd. Ansjovis is van zichzelf al redelijk zout.

Tip 2 – Stiekem is de Panzanelle het lekkerst, als je hem eventjes laat staan. Dan trekken alle smaken lekker in het brood.

Buon appetito!