INGREDI√čNTEN

Pasta Vongole

Voor 2 personen

– 300g Vongole (kokkels)
– 200g Spaghetti of Linguine
– 1 Spaanse rode peper
– 2 tenen Knoflook
– Olijfolie Extra Vierge
– (platte) Peterselie
– 1 glas Witte wijn

Wijntip van Tinc.set
Autocton celler – Gran Autocton Blanc

Gran Autocton Blanc

Bereiding

Als ik (Merlin) zou moeten kiezen wat mijn favoriete gerecht is, dan is het Pasta Vongole. Het gerecht doet me altijd denken aan de kampeeravonturen. De eerste keer dat ik het at, waren we aan het kamperen in Zarautz, Spnaje. Lekker kneuterig, koken op een klein pitje op de grond. Voordat het eten klaar was, was het inmiddels al donker. Dus dat werd dineren bij kaarslicht. Na de eerste hap Pasta Vongole was ik al verkocht! Pasta met schelpjes, knoflook, een beetje pit en wijn – wat een fantastische combi. Oeps, kleine beginnersfout maar die mocht de pret niet drukken. We waren vergeten de Vongole goed te spoelen van te voeren, dus dat was af en toe lekker knarsen.

Spoel als eerst de Vongole goed met water, zodat je niet zoals wij de eerste keer een hapje zand naar binnen werkt. Vergeet daarnaast niet om een tikje te geven op de schelpjes die openstaan, en gooi schelpjes die dan niet dicht gaan weg. Pasta Vongole is verder heel makkelijk en snel te maken. Om alles op tijd klaar te hebben is het slim om eerst het snijwerk klaar te hebben. Snijd de knoflook, het pepertje en de peterselie fijn. Ik vind het altijd lekker als de Pasta Vongole pittig is, dus laten wij de zaadjes zitten. Maar je kan de zaadjes er ook altijd uithalen.

Zet een pan met ruim water op het vuur voor de pasta. Belangrijk om goed veel zout in het water te doen, dit zorgt ervoor dat de pasta goed op smaak is. Als het water kookt, doe de spaghetti in de pan en kook het beetgaar in ca. 9 minuten. 
Nu is het tijd voor de Vongole. Zet ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is een koekenpan op het vuur. Doe ruim olijfolie ca. 4 eetlepels in de pan en fruit de knoflook en de peper. Voeg vervolgens de Vongole toe en giet na ongeveer 1 minuut de wijn erbij. Doe dan voor ongeveer 1-1,5 minuut een deksel op de pan. Check af en toe of alle schelpjes al open zijn, want dan is de Vongole klaar. Giet de spaghetti af als deze gaar is en doe dit vervolgens bij de schelpjes. Het is heel belangrijk voor de smaak om de spaghetti nog even mee te bakken met de schelpjes. Zo blijven de smaken goed aan de slierten plakken. Schud alles goed door elkaar, voeg de fijngehakte peterselie toe en nog een extra scheutje olijfolie. Schep alles in een diep bord of een grote schaal en het genieten kan beginnen. Geniet van mijn favoriete gerecht en dat moet natuurlijk wel met een heerlijk wijntje erbij!