INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

– circa 1kg octopus ”tentakels”
– 1 fles Rode wijn
– Zwarte peperkorrels
– Laurierblaadjes
– 1 grote witte ui
– Gerookte paprikapoeder ”pikant”
– Olijfolie Extra Vierge
– Kurk

Wijntip van Tinc.set
Barbara Fores – El Templari 

El Templari

Bereiding

Tip – De tentakels een paar dagen voor gebruik invriezen of een paar raken klappen met een hamer!

Koop altijd verse octopus(tentakels) bij je visboer. Het is soms even zoeken, maar het is zeker de moeite waard.
Het begint misschien een beetje slijmerig, maar na een goede wasbeurt onder koud stromend water zijn de tentakels helemaal schoon. Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de tentakels in de pan en laat wederom aan de kook komen. Zodra het water weer kookt, haal je de tentakels eruit en gooi je het water weg. Nee, het recept is nog niet klaar!

Vul de pan weer met water, de fles rode wijn, de grof gesneden ui, een handjevol peperkorrels en 3 laurierblaadjes. Breng aan de kook en voeg de tentakels toe. Belangrijk dat de tentakels volledig onder staan.
Het is misschien bijgeloof, maar de Spanjaarden zweren erbij dat de kurk van de wijn in de pan mee kookt. Hierdoor zal de Pulpo nog malser worden, dus doen we dat ook netjes.

Zodra alles weer kookt, gaat de deksel op de pan. Laat het op een laag vuurtje circa 1 uur zachtjes sudderen. Check, net als bij aardappels, met een vork of de tentakels mals zijn. Als je er makkelijk in kan prikken is het helemaal goed, anders nog even laten sudderen.

Draai het vuur uit en laat de tentakels circa 15 minuten rusten in het vocht. Vervolgens kan je tentakels uit de pan halen en laten afkoelen. Snij de tentakels in mooie dunne plekjes. Besprenkel moet goede olijfolie en en bestrooi met gerookte paprikapoeder.

Traditioneel worden er nog wat aardappeltjes bij gekookt, die in plakjes onder de tentakels komen te liggen. Zelf maken wij het regelmatig met polenta of een avocado creme.