INGREDIËNTEN

Voor 6 personen

Boemboe
– Gember (stukje van 3 cm)
– Laos (stukje van 3 cm)
– 5 tenen Knoflook
– 2 tl Komijn-poeder
– 2 tl Koriander-poeder
– 1,5 el Kurkuma
– 4 el Sambal (badjak)
– 1 tl Trassi (Vega – niet toevoegen)
– 3 Uien

Rendang
– 1,5kg Riblappen (Vega – 2 blikken Jackfruit)
– 3 Stengels citroengras
– 5 Citroen-bladeren
– 2 Schijfjes palmsuiker (Gula Djawa)
– 1 Bouillon blokje
– 2 Blikken kokosmelk
– Olijfolie Extra Vierge

Wijntip van Tinc.set
Acustic celler – Acustic Negre

Acustic Negre

Bereiding

Het lekkerste stoofvlees ooit! De beste plek voor de ingredienten is de toko. Iedereen heeft wel zijn/haar eigen favoriet, die van ons zit op de Javastraat in Amsterdam. 

We beginnen met de Boemboe, het kruiden mengsel. Maak de gember en laos schoon, dit is makkelijk te doen met een lepel. Alle ingredienten voor de boemboe gaan de blender in, en draaien maar. Laat net zolang draaien tot het een pasta is, done!

Snij de riblappen in niet te kleine stukken, je moet het uiteindelijk nog wel kunnen zien. Pak een grote pan met dikke bodem, zet op het vuur en doe de olijfolie erin. Doe de boemboe in de pan en laat het kruiden mengsel even bakken. Vanaf dit punt, ruikt je hele huis naar die heerlijke herkenbare geur! Na circa 2 a 3 minuten bakken, zet je het vuur laag. Snij het kontje van de citroengras en sla met de achterkant van het mes erop. Als de citroengras helemaal zacht is geworden, leg je er een knoop in en gaan die in de pan. Doe de 5 citroen-bladeren (eerst even aan ruiken, heerlijk!) en de 2 blikken kokosmelk erbij. Even goed roeren.

Tip – De citroen-bladeren kan je top bewaren in de vriezer. Soms even aan ruiken en je bent gelijk in Indonesie.

We gaan door met de schijfjes palmsuiker en het bouillon blokje. Weer even roeren en dan mag ook het vlees de pan in. Zet het vuur nu op het allerlaagste en laat je rendang zeker voor 3 a 4 uur pruttelen. Doe vooral GEEN deksel op de pan en elk half uur voorzichtig roeren.

En dan de combinaties, traditioneel met rijst maar ook super lekker met friet. Daarnaast om een beetje tegen de spicy in te gaan, zijn ingelegde rode uien en/of komkommer zuurtjes top!

Heel onwaarschijnlijk, maar als je nog een beetje rendang over hebt. Tijdens de lunch op een witte pistolet, kan het nog beter worden?

Selamat Makan…