INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

– 300gr Hollandse garnalen
– 1kg Kruimige aardappelen
– 150ml Karnemelk
– 125gr Roomboter
– 4 Eieren
– Citroen
– Bieslook
– Nootmuskaat

Wijntip van Tinc.set
Ritme celler – Ritme Blanc

Ritme Blanc

Bereiding

Tijdens een weekendje weg naar Gent aten wij voor het eerst dit typisch Vlaamse gerecht bij Meme Gusta. Een restaurant met gerechten uit de Vlaamse keuken uit grootmoeders tijd. Echt een comfortfood gerecht om van te genieten tijdens de koudere dagen van het jaar.

Schil en was de aardappelen, om vervolgens in ruim kokend water met een snufje zout voor 20 minuten te laten koken. Als je de aardappelen in kleinere blokjes snijdt, is de kooktijd natuurlijk een stuk korter.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je deze af om vervolgens nog even op het vuur te laten droog stomen. Als de aardappelen goed droog gestoomd zijn, neem je de pan van het vuur en is het tijd om de pureren. Voor een fijne puree is het makkelijker om een aardappelpers te gebruiken. Heb je deze niet, dan is een stamper ook goed. Pers of stamp de aardappelen fijn, voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Om de puree lekker smeuig te maken voeg je de karnemelk en een klontje roomboter bij de puree. Let op! De puree is misschien dunner dan je gewend bent, maar dit is helemaal de bedoeling.

Eieren pocheren is altijd een lastig klusje. Gelukkig hebben wij een trucje, waardoor ze altijd lukken. Voor het maken van de gepocheerde eieren gebruiken wij vershoudfolie. Doe een stukje vershoudfolie in een kommetje, vet de binnenkant van de folie in met olie en breek het ei in de folie in het kommetje. Knoop de folie dicht tot een mooi pakketje. Doe dit bij alle vier de eieren. Breng een pan met water aan de kook en zodra het kookt leg je de pakketjes in het water. Laat de eieren circa 3 minuten koken, tot het eiwit mooi gestold is. Haal de pakketjes uit het water en pak ze voorzichtig uit. Voila, gepocheerde eieren.

Smelt voor de botersaus de roomboter in een steelpannetje op laag vuur. Zodra deze mooi bruin is, haal je het pannetje van het vuur en laat je de boter een minuut afkoelen. Voeg tot slot een beetje citroensap bij de botersaus.

Nu is het tijd om de borden op te maken. Schep de puree in een diep bord, maak een kuiltje en leg hierin het gepocheerde ei. Breng op smaak met peper en zout. Schenk rondom het ei de botersaus en strooi de Hollandse garnalen en fijngehakte bieslook over de totjespap.